Stevnerapport NM i sumobryting 11. oktober 


Rekorddeltagelse på Sumo NM.

11. oktober stod en ny utfordring for klubben for tur: Lørenskog skulle arrangere NM i sumobryting. Som vanlig hadde vi satt listen høyt og ville arrangere det beste Norgesmesterskapet for sumobryting hittil. Med godt forarbeid, markedsføring og rekorddeltagelse vil vi si at målet ble innfridd.

Fredag 10. oktober var alt klart for opprigg for NM. I forkant hadde vi jobbet med å gjøre NM i sumobryting kjent så godt vi kunne gjennom klar design og kommunikasjon under slagordet "Last man standing" (for det er jo akkurat dét sumobryting handler om). Vi markedsførte oss mot brytenorge og NBF, via vår nettside, vår facebook-side og interessegrupper i Lørenskog, via Mattekanten, samt mot media. Og denne gangen ble det respons. Vi fikk (dog en liten) notis i avis i forkant, samt at Romerikes Blad dekket arrangementet som endte med to helsider i RB Sport og lokalavisen. Men for første gang på lenge fikk vi også oppmerksomhet fra riksdekkende media. VG-TV stilte med kamera og reporter under innveiing og gjorte et sumoinnslag her under briefen for landslagssamlinga. VG-TV hadde tenkt å stille en utøver til selve NM helt til de fikk vite at NRK-sporten hadde kuppet denne idéen. Dermed fikk vi også NRK på besøk. De gjorde en hederlig innsats på matta med sin mann, som faktisk fikk med seg et NM-gull i åpen lagklasse. Dermed ble det et kort innslag i Sportsrevyen med en halv million seere og egen nettsak. NRK Østlandsendingen gjorde også et radioinnslag fra mesterskapet. Vi takker for all oppmerksomhet og tenker at mediedekning av sumobryting også kommer bryting og klubben til gode.

Alt var altså klart for opprigg fredag. Vi gjorde et ordentlig format med kampmatter, sekretariat med banner, kiosk etc, dog i et mindre format enn Lørenskog Cup - sumobryting er tross alt fortsatt mye mindre enn vår hovedidrett. Vi satset denne gangen på frivillig dugnad og belaget oss på litt besøk av foreldre samt at alle aktive på hovedpartiet hadde fått besked om å stille. Her viste det seg at dette ikke fungerte optimalt: Vi ble underbemannet på oppriggsdugnaden og under stevnet og det ble mye på å gjøre på de som stilte (stor takk til dere for flott innsats). Dette unngår vi både får NM i bryting i mars og Lørenskog Cup i april ved at vi har foreldremøter i forkant der vi tildeler oppgaver. Foreldre og informasjonsmøte for forberedelser til NM i bryting er allerede gjennomført.

Lørdag morgen var dog alt klart og vi stod foran det største NM som har blitt arrangert i sumobryting: Vi endte med ca tredobbelt påmelding i forhold til fjorårets mesterskap. Noe av dette kom selvfølgelig at vi samtidig arrangerte landslagssamling for jenter og gutter født år 2000 og eldre der alle deltagere også stilte på sumo-NM. Men vi fikk også en reell økning i påmeldinger utover dette. I tillegg hadde vi i samarbeid med gymlærer Frode Myrvang arrangert Ungdomsskolemesterskap for Lørenskog i sumobryting i forveien som var en stor suksess. Deltagere herfra hadde åpen invitasjon til å delta og vinnerne fikk sponset deltagelse av skolen (se egen sak på Brytebloggen).

Mesterskapet var også åpent for deltagere av andre idrettsgrener da dette er en morsom og hurtig kampidrett med enkle regler. Den som får motstanderen ut av ringen eller i matta med noe mer enn fotsålen har vunnet kampen. Kort sagt: Last man standing! Sumobryting egner seg derfor godt for utøvere fra alle kampsporter og kontaktsporter som amerikansk fotball, rugby og ishockey. NM bød derfor på en sjelden anledning hvor idretter kan møtes til konkurranse på tvers av vanlige idrettsgrenser. Ved registreringen så vi at vi hadde fått med oss klubber både fra eksempelvis amerikansk fotball og innebandy, fra Lindøya kom også en egen supporterklubb som lagde liv i hallen med heiing og egne bannere!

Tilbake til stevnet: Etter innveiing var det klart for innmars og nasjonalsang og offisiell åpning. Ca 11.30 var vi klare til kampstart. Og det viste seg at vi skulle gjennom mange kamper denne dagen!
Her kommer en liten oppsummering fra Norges Bryteforbund:

"Lørenskog BK var i år vertskap for norgesmesterskapet i sumobryting. Med hele 197 startende fra 30 klubber var det klar deltagerrekord i norsk sumo. Lørenskog BK hadde forberedt mesterskapet godt og utøveren fikk en flott ramme rundt mesterskapet.

Mesterskapet var åpent for alle utøvere i Norges idrettsforbund. Vi fikk se mange harde kamper og spennende oppgjør mellom brytere med bakgrunn fra idretter. Flest var utøverne fra gresk-romersk og fristils bryting, men vi fikk norgesmestere med bakgrunn fra alle stilartene i NBF og andre idretter.

Den store deltagelsen gjorde at det ble hele 326 kamper, men sumobryting har enkle regler som gjør det lett å følge med. Den som blir dyttet ut av ringen eller får noe annet enn foten i matta, har tapt. Det gjelder å være sterk, rask og ikke så lite smart."

"Av 30 deltagende klubber i mesterskapet klarte hele 27 å erobre medaljer. Det viser en kjempebredde i denne idretten." (Kilde: Mattekanten.no)


Vi fikk mange gode tilbakemeldinger fra gjestende klubber og NBFs sumokomité. Da det ble såpass god påmelding førte dette også til mange kamper og arrangementet var ikke ferdig før rundt kl 19. Som arrangørklubb fikk vi forståelse fra gjestene for at mesterskapet dro ut i tid og NBFs sumokomité innser at de har en oppgave å løse i forhold reglene rundt påmelding i flere klasser etc samt tilgang til nok mawashier.

Oppsummert gjorde vi som klubb en stor og god jobb for å løfte sumobryting nasjonalt. Sumobryting som aktivitet er viktig for å generere inntekter inn i NBF som dermed kommer bryting til gode.

Lørenskogs egne utøvere gjorde også en hederlig innsats på matta, men det ble ingen nye Norgesmestere fra klubben denne gangen - sett bort i fra at det ble gull til ei av ungdomsskolejentene som stilte for klubben! At vi fikk med ungdomsskoleelever gjorde faktisk at Lørenskog ble beste klubb for ungdom kvinner med én gull, én sølv og to bronsjemedaljer. Vi ble dermed eneste klubb med mer enn én medalje i én klasse.

Vi sikter videre selvfølgelig mot Norgesmestere i bryting, ikke minst i G/P-12 og G/P-15 der vi selv er vertskap.

Takk for innsatsen alle sammen!

Du kan lese alle medieinnslagene i vårt mediearkiv. Siste tilskudd her er en stor dekning og hederlig omtale fra Mattekanten.no sitt nettmagasin.


Synne Hågensen, BK Tana, jenter 55 kg
Christan Andresen, Halden AK, gutter 38 kg
Jacob Tangen, Gulset BK, gutter 45 kg og ungdom menn 45 kg
Håvard Jørgensen, Kolbotn IL, gutter 55 kg og ungdom 55 kg og junior 60 kg
Torje Olsen, Narvik AK, gutter 65 kg
Marius Male, Moss AK, gutter 75 kg

Kristin Otervik, Lørenskog BK, ungdom kvinner 50 kg
Synne Ånestad, Stavanger BK, ungdom kvinner 55 kg
Cecilie Pettersen, Narvik AK, ungdom kvinner 60 kg og junior kvinner 60 kg
Hedda Haug Strand, Tønsbergkameratene, ungdom kvinner 65 kg og junior kvinner 65 kg
Ida Rønninghaug, Braat IL, ungdom kvinner 90 kg
Morten Thoresen, Bodø BK, ungdom menn 65 kg og junior menn 70 kg
William Svalestad, Tønsbergkameratene, ungdom 75 kg
Truls Thue, Moss AK, ungdom 85 kg og junior menn 85 kg
Ramona Eriksen, AK 54 Vardø, junior kvinner 50 kg
Signe Marie Fidje Store, BK Tana, junior kvinner 70 kg og senior kvinner 65 kg
Simen Sandmo, Kolbotn IL, junior menn 100 kg og senior 100 kg

Ronja Burø, Klæbu BK, senior kvinner 55 kg
Iselin Moen Solheim, Snøgg BK, senior kvinner 80 kg
Linda Pano, Oslo BK, senior kvinner 95 kg, senior kvinner åpen klasse
Asbjørn Utne, Moss AK, senior menn 70 kg
John Harald Foss Fjeldbu, senior menn 85 kg
Henning Westerby, Lambertseter BK, senior menn 115 kg
Brage Mørk, Vålerenga Trolls, senior menn +115 kg
Odd Magnus Severinsen, Stord sumoklubb, senior menn åpen klasse

Lambertseter BK vant lagkonkurransen for senior menn
Tana BK vant lagkonkurransen for senior kvinner

Vi gratulerer alle norgesmesterne!

Se bilder fra stevnet. Vi beklager om vi ikke har kampbilder av alle egne aktive.

Takk til Cathrine og styret for bilder.




Fra sumo-brief under landslagssamlingen fredag.



Fra sumo-brief under landslagssamlingen fredag.



VG-TV og reporter Marte Pritzlaff dekket fredagen.



Opprigget ferdig.



Mindre enn Lørenskog Cup - men det ser fortsatt ordentlig ut!



Fra innveiing. NRK er på plass.



Felles samling og gjennomgang av regler.



Fra innmarsjen.



Fra innmarsjen.



Fra innmarsjen.



Høytidlig stemning under nasjonalsangen.



Fra åpningen av mesterskapet.



På med mawashiene.



Og så er NM i sumobryting 2014 i gang!



Fra kampene.



Fra kampene.



Fra kampene.



Fra kampene.



Fra kampene. Stig Andre Berge var tilstede for å kaste glans over arrangementet



Fra kampene. Frank A. Andersen gjorde comeback og ble belønnet med en 4.plass



Fra kampene.



Fra kampene.



Fra kampene.



NRK følger med!



Premiebordet med medaljer og diplomer for gull, sølv og bronsje.



Som alltid - mye godt i caféen.



Fra kampene.



Fra kampene.



Fra kampene.



På med bleia #1 (mawashi)! Jørgen gjør seg klar.



På med bleia #2 (mawashi)! Oliver gjør seg klar.



Fra kampene.



Fra kampene.



Fra kampene.



Kampklare Lørenskogbrytere.



Dagens største glis?



Flott innsats fra deltagere fra Lørenskogskolene, her to av jentene.



Fra kampene.



Fra kampene.



NRK filmer.



Full kontroll i sekretariatet. Takk til Ove som alltid stiller opp!



Stang ut #1.



Stang ut #2.



Fra kampene.



Fra kampene.



Fra kampene.



Fra premieutdelingen. (Chris mottar på vegne av en ungdomsskoleutøver - men hva tenker han på her?)



Fra premieutdelingen.



Fra premieutdelingen.



Fra premieutdelingen.



Fra premieutdelingen.



Fra premieutdelingen.



Fra premieutdelingen.



Fra premieutdelingen.



Fra premieutdelingen.



Hedersbukett ble også delt ut til Hans Olaf Evensen Borg (IF Tønsbergkameratene). Han er en av Norges beste sumobrytere gjennom tidene med mange NM, EM og VM-medaljer. Han har nå lagt opp og ble hedret av NBFs sumokomité under mesterskapet.


Kommentarer

Legg til Kommentar
Comments are not available for this entry.